STICHTING DE WOUWERS

hier gebeurt het....

Geschiedenis van de Wouwers 

Omringd door de oude Nieuwveldweg aan de noordzijde, het Bels Lijntje aan de oostkant, het oude station aan de zuidkant en de Stationsstraat aan de west(dorp) zijde is in de jaren 1977 tot midden 80-er jaren buurtschap de Wouwers ontstaan. Straatnamen die zijn ontleend aan de historie van het dorp, variërend van Abdijen van Echternach en Tongerlo tot  Heren en edelen  zoals van Liederkerke en van Duivenvoorde. 

 

De grond waar de wijk op is gebouwd is tot eind 70-er jaren gebruikt als landbouwgrond, hoofdzakelijk in het bezit van de Fam. Vaarten, destijds gevestigd aan de Raadhuisstraat.  Dwars door de akkers liep een diepe dorpswaterloop, die onder andere dienst deed als afvoer van overtollig water uit het dorp. De waterloop mondde uiteindelijk uit in de Leij. 
De naam Wouwers lijkt afkomstig van Braakewouwer, een visvijver die zich vroeger in de buurt van de Prinsenhoef bevond. Op en rond deze Prinsenhoef heeft zich een belangrijk deel van de geschiedenis afgespeeld, waarvan zoals gezegd de meeste namen van onze straten zijn afgeleid. 

Het oude stations gebouw van Alphen, destijds vlak achter de Wouwers